Make your own free website on Tripod.com

 


Navigator

Home
Download
Povezave
Knjiga Gostov
Forum


Forum

Zgodovina mIRC-a

IRC (Internet Relay Chat) je navidezni prostor za druženje v katerem se ljudje pogovarjajo - no ja - tipkajo. IRC je nastal leta 1988 na Finskem (napisal ga je Jarko Oikarinnen) kot nadgradnja ukaza talk v sistemih z operacijskim sistemom UNIX. Razlog zato tiči v tem, da se je človek hotel pogovarjati z več kot eno osebo naenkrat. Programeek se je hitro razpasel po finskih univerzah, pozneje tudi po svetu. Ne dolgo zatem je eden od predavateljev, ki so cenili možnost tako imenovanega Network chata, hospitiral na drugi univerzi in se je nujno hotel pogovoriti s svojimi asistenti. Rodil se je sistem med seboj povezanih strežnikov. V imenu so uporabili kar Internet in Network Chat je postal IRC. Do danes se ni bistveno spremenil, razen to da so skladno z naraščanjem uporabnikov uvedli kanale, hierarhijo in stanja na kanalih ter operaterje.

IRC si lahko predstavljamo kot veliko mrežo, ki pa je urejena precej hierarhieno. V bistvu obstaja več mrež, recimo IRCNet, DalNet, Undernet... Uporabniki iz Slovenije največkrat visimo na IRCNetu. Mreža je sestavljena iz večjega števila strežnikov, na katere se lahko priključimo. V Sloveniji imamo štiri IRCNet strežnike: irc.arnes.si, irc.link.si, irc.uni-mb.si, irc.triera.si. Za priklop nanje potrebujemo program, ki ga imenujemo odjemalec za IRC, žargonsko IRC klient.

mIRC je najbolj razširjen IRC klient (napisal ga je Khaled Mardam-Bey), ki se poveže s strežnikom v IRC omrežju. Vsi strežniki so med sabo povezani in sporočila od uporabnika do uporabnika prenašajo med IRC omrežji. Prisostvovali boste lahko v skupinskih pogovorih na enem od tisočih kanalov, lahko pa se boste tudi zasebno pogovarjali z drugimi uporabniki. Je kratek, prijazen in enostaven za uporabo. Ima veliko možnosti in orodij.Svojo popularnost dosegel predvsem zaradi popolne okenske naravnanosti. Tako imamo posebno statusno okno, v katerega se izpisujejo sistemska sporočila, vsak kanal in privatni pogovori se odprejo v posebnem oknu. Vsako okno lahko z drsniki zavrtimo nazaj in preverimo ali smo kaj spregledali. mIRC lahko brezplačno prenesete iz njegove spletne strani, ki je na naslovu.

 

mIRC

Zgodovina
Triki
Server
Scriptanje
IPV6
Evangeline
AversE
Bnc


Povezave
Slovene Eggdrop Page

Slave-team


Design By KnEdLcHeK